Уряд та місцева влада домовилися про непідвищення тарифів

Уряд пообіцяв місцевим громадам надати фінансову підтримку для незмінності комунальних тарифів

17:10, 30 вересня 2021

Кабінет міністрів, НАК «Нафтогаз» та очільники міст домовилися про непідвищення тарифів для населення до кінця опалювального сезону. Відповідний документ підписали на засіданні Конгресу місцевих і регіональних влад 30 вересня.

Меморандум передбачає, що місцева влада не буде підвищувати тарифи на тепло та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні, зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Зокрема, для безперебійної роботи теплокомуненерго та незмінних тарифів уряд пообіцяв місцевим громадам надати фінансову підтримку.

Шмигаль заявив, що у 2022 році місцевим бюджетам передадуть податок на доходи фізичних осіб у розмірі 4%, що складе не менш, ніж 11 млрд грн, а також 13,44% від акцизу з пального. Він додав, що з четвертого кварталу 2021 року з боку держави передбачена субвенція деяким громадам, які не можуть повною мірою самостійно покривати частину витрат підприємств теплопостачання.

Про те, що тарифи для населення під час цього опалювального сезону не зростатимуть під час будь-яких ринкових коливань, запевнив і президент Володимир Зеленський. Зазначимо, що ціна газу на європейських ринках досягла історичного максимуму на тлі штучного скорочення російським «Газпромом» транзиту газу через Україну до Європи.

Раніше газопостачальні компанії оприлюднили тарифи для населення на жовтень – вартість газу становитиме від 7,97 грн до 31,06 грн за 1 м3, залежно від постачальника. Водночас річні газові пропозиції різних постачальників можна переглянути за посиланням.

Крім того, ще в серпні уряд постановив знизити ціни на електроенергію для домогосподарств, які споживають менш як 250 кВт/год, до 1,44 грн за кВт (з нинішніх 1,68 грн). Нові правила запрацюють з 1 жовтня.