Екс-керівника карного розшуку Києва взяли під домашній арешт через стрілянину у Княжичах

11:55, 1 вересня 2017

Колишнього керівника управління карного розшуку Нацполіції Києва Леоніда Куряту засудили до цілодобового домашнього арешту та зобов’язали носити електронний браслет. Відповідне рішення ухвалила суддя Печерського райсуду Києва, передає кореспондент Громадського.

За даними слідства, Курята, зокрема, підозрюється в організації умисного вбивства чотирьох правоохоронців у Княжичах. Згідно з рішенням суду, Курята має здати на зберігання закордонний паспорт та інші документи, що дозволяють виїжджати за кордон. Також його зобов'язали уникати спілкування з іншими підозрюваними у цьому провадженні.

На засіданні прокурори оприлюднили аудіозапис телефонних розмов між Курятою та його підлеглими щодо проведення спецоперації у Княжичах. Під час телефонної розмови Курята дав наказ нецензурною лексикою. Прокурори стверджують, що у такій формі Курята віддав наказ спецпризначенцям КОРД-у відкрити вогонь по правоохоронцях: двох поліцейських розвідників і двох співробітників поліції охорони .

Адвокати стверджують, що мова йшла виключно про затримання ймовірних злодіїв. Сам Курята заявив на засіданні, що він керував спецоперацією саме щодо затримання організованої злочинної групи.

Суд також обиратиме запобіжний захід ще двом підозрюваним у цій справі: колишньому заступнику начальнику відділу карного розшуку райвідділу Мариновському та старшому інспектору КОРДУ Курті.

Як інформував ZAXID.NET, в ніч на 4 грудня 2016 року в селі Княжичі Київської області столичні оперативники за підтримки бійців спецпідрозділу КОРД готувалися до затримання групи підозрюваних у серії пограбувань. У цей час наряд поліції охорони виїхав у той же район до одного з будинків через автоматичне спрацювання охоронної сигналізації. Між правоохоронцями виникла перестрілка, внаслідок якої загинули 5 працівників поліції.