Колапс з похоронами в Україні: все про жахи нових правил

1,5 м.
Колапс з похоронами в Україні: все про жахи нових правил

Волонтер Олена Любинецька розповіла про проблеми з похованням брата через зміни Кримінального кодексу, який набув чинності 15 березня.

"Шокуюча і гірка правда. З 14-го року бачила багато всього, але тут зачепило - явне знущання і повний по**їзм на людей та їхнє горе. Людям зі слабкими нервами і вразливим краще не читати. Рано чи пізно, але кожен з нас стикається з такою жахливою подією, як похорон рідних і близьких людей. Нещодавно поховала рідного брата, пройшовши всі кола пекла", - розповіла вона на своїй сторінці у Facebook.

Волонтер нагадала, що з 15 березня набули чинності поправки до Кримінального кодексу.

Читайте: Новий "диктаторський" закон: українцям запропонували вихід

"Тепер без рішення суду немає розтину і без дозволу прокуратури на поховання тіло з моргу не віддадуть. Субота і неділя - вихідні, і холодильних камер немає в помині, тіла лежать штабелями біля входу. 16-е травня - спека +30... Увечері по телефону повідомили, що мого брата більше немає, приїхав у відпустку і на другий день помер (наслідок контузій). Я все це витримала напевно тільки тому, що була як у тумані, і тільки завдяки підтримці товаришів по службі і друзів", - зазначила вона.

За словами Любинецької, 17 травня тіло було в морзі, але коли зроблять розтин - ніхто не знав.

Увага! Фото 18+

"Спочатку слідчий з процедури має подати клопотання до суду, як мені сказали, що це буде не раніше обіду. Суддя потім винесе рішення, після прийняття рішення слідчий має забрати особисто в суді (родичам на руки не видають, тільки представникам органів) і тільки потім, в кращому випадку ввечері, якщо встигнуть, можливо, провести розтин", - розповіла волонтер.

18 травня близько 11:00 їй подзвонили і заявили, що рішення винесли. Після цього необхідно було забрати його у слідчого і відвезти до моргу.

"Черговий повідомив слідчому, що на нього чекають і з якого питання. Минуло хвилин 50 - і нікого, підійшла ще раз до чергового, він дав мені мобільний номер слідчого - через 15 хвилин він зволив спуститися з рішенням і сказав, щоб ми привезли йому копію висновку. Морг - ще за кілька десятків метрів до цієї будівлі, йде сморід, який у повному сенсі тебе вивертає навиворіт. До будівлі змогла зайти з третьої спроби", - додала вона.

Любинецька розповіла, що патологоанатом взяв у руки документ і здивовано запитав, чому так пізно. Адже він через півгодини мав їхати до іншого моргу.

Читайте: Створення Антикорупційного суду: Рада прийняла найважливіший закон

"І дуже здивовано запитав - "Невже вони не могли прискорити процедуру військовослужбовцям?". Як з'ясовується - держава в морги не постачає навіть рукавичок, мовчу за інші засоби. Все лягає на плечі родичів. Хочу нагадати, що на вулиці спека і холодильника в морзі немає", - написала волонтер.

Вона також зазначила, що тілу брата змогли надати нормального вигляду, а лікар зробив все можливе, щоб призупинити процес гниття.

"Нагадую: - п'ятниця, кінець робочого дня. Тіло не віддають без офіційного дозволу прокуратури на поховання. Субота і неділя - офіційні вихідні, і якщо за годину не встигну, тоді тільки в понеділок і ховати в закритій труні. Почуття безпорадності, відчаю, образи і байдужості за ставлення до померлих як до відпрацьованого матеріалу. І плювати структурам і органам на ваші почуття і стан пригніченості. Але ж рано чи пізно це і їх торкнеться (мені цікаво, як вони почуваються при думці, що колись теж будуть тухнути в загальній масі трупів - поки їхні рідні пройдуть усі кола пекла?)", - додала Любинецька.

У прокуратурі до волонтера вийшов молодий хлопець і поставив кілька запитань. Після цього, вони приїхали назад у морг за тілом, яке треба було виносити з заднього боку будівлі.

"Я туди не заходила, але хлопці, які укладали і виносили брата вийшли бліді, як крейда, і в шоці. Крім запаху і величезних мух хмарами, в далеких кімнатах почорнілі трупи, що кишать опаришами. Адже не у всіх є люблячі родичі або гроші на поховання. Невже перед прийняттям таких законів не можна спочатку обладнати морги, а не знущатися як із живих, так і з мертвих", - обурилася вона.

Любинецька подякувала місцевій владі за організацію поховання.

Як повідомляв OBOZREVATEL, 16 травня Верховна Рада підтримала законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо підстав проведення експертизи", який скасує скандальні зміни Кримінального кодексу.