Слідом за Росією: скандальна УПЦ МП оголосила про розрив із Константинополем

272,1 т.
Слідом за Росією: скандальна УПЦ МП оголосила про розрив із Константинополем

Священний Синод Української православної церкви Московського патріархату зажадав від екзархів Константинопольського Патріархату покинути "канонічну територію" УПЦ МП.

Як передає інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП, така заява була оголошена після засідання у Києво-Печерській Лаврі 25 вересня. В УПЦ МП також заявили про призупинення служіння з ієрархами Константинополя.

"Синод УПЦ закликав патріарха Константинопольського Варфоломія припинити втручання у внутрішні справи Української православної церкви та не порушувати її канонічної території", — написано в заяві.

"Екзарх Константинопольського Патріархату архієпископ Памфілії Даниїл та єпископ Едмонтонський Іларіон повинні покинути канонічну територію Української Православної Церкви", — вимагають в УПЦ МП.

Читайте: ''Глобальна загроза'': в УПЦ МП пригрозили ''страшними'' наслідками єдиної церкви в Україні

Російська православна церква за кордоном (РПЦЗ) теж напередодні оголосила про рішення призупинити спільне служіння із архієреями Константинопольського патріархату, а також участь у роботі єпископських асамблей із ними.

Ці рішення прийняті услід за аналогічними діями Російської православної церкви. Відзначимо, що РПЦЗ є самокерованою церквою, яка входить у склад Московського патріархату.

Пізніше ієрарх Константинопольського патріархату архієпископ Телмісскій Іов (Геча) заявив, що УПЦ МП не має права вимагати від екзархів покинути Україну.

Також на скандал відреагував Міністерство культури України, заявивши, що Константинопольська церква є церквою-матір'ю для всіх християн України, а УПЦ МП подібними витівками лише потурає Росії у спробах перешкодити створенню в країні незалежної церкви.

У відомстві підкреслили, що ні законодавство, ні традиції міжцерковних відносин в Україні не передбачають права органів однієї церкви диктувати свою волю іншої церкви або її представникам.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Вселенський Патріарх Варфоломій 23 вересня, заявив, що Україна отримає автокефалію найближчим часом, адже "це її право".