Скандал з УПЦ МП: українцям дозволили отримувати паспорти-книжки

206,4 т.
Скандал з УПЦ МП: українцям дозволили отримувати паспорти-книжки

Велика Палата Верховного суду України ухвалила рішення про визнання протиправною відмову у видачі паспорта громадянина України у вигляді книжки.

Як повідомляється на сайті суду, було розглянуто апеляційну скаргу громадян Наталії Дегтяр, Бориса Ференса та Лідії Ференс на рішення Касаційного адміністративного суду за позовом Дегтяр до Державної міграційної служби.

Позивачка, прихожанка Української православної церкви Московського патріархату, виступила проти виготовлення паспорта громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм, що містить її персональні дані, мотивуючи своїми релігійними переконаннями.

Вона вважає принизливим присвоєння людині ідентифікаційного номера, який, на її думку, є аналогом імені, а також нанесення штрих-коду на документ, що посвідчує особу.

Читайте: На Закарпатті таємно роздають угорські паспорти

"Велика палата Верховного Суду ухвалила постанову у справі, частково задовольнивши позовні вимоги і зобов'язавши Коростенський районний відділ Управління Державної міграційної служби України у Житомирській області оформити та видати позивачці паспорт громадянина України у формі книжечки згідно з положенням про паспорт громадянина України, затвердженим постановою Верховної Ради України від 26 червня 1992 року № 2503-ХІІ", — йдеться у повідомленні суду.

У рішенні суд зазначив, що впровадження новітніх технологій не повинне бути безальтернативним і примусовим.

"Реалізація функцій має здійснюватися без примусу людини до надання згоди на обробку персональних даних. Їхня обробка має здійснюватися, як і раніше, в межах і на підставі тих законів України, які визначають правовідносини між громадянами і державою", — заявив суд.

Як повідомляє Судово-юридична газета, представники позивача стверджували, що держава, зобов'язуючи громадян отримувати біометричні паспорти, обмежує у правах певну категорію осіб, зокрема віруючих.

"Номери привласнюють нерозпізнаним трупам, в'язням концтаборів і злочинцям, і нас фактично прирівнюють до цих категорій осіб. Тільки фашисти давали людям номери", — заявив представник апелянта.

Як повідомляв OBOZREVATEL, український паспорт посів у міжнародному рейтингу 24 місце за спектром можливостей, які документ надає своєму власнику.