''Розкольники!'' Проти автокефалії для України виступила ще одна церква

175,8 т.
''Розкольники!'' Проти автокефалії для України виступила ще одна церква

Сербська православна церква не визнала канонічність Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної церкви.

Як сказано в заяві прес-служби СПЦ, церква також не визнала рішення Константинополя про зняття анафеми з патріарха УПЦ КП Філарета і предстоятеля УАПЦ Макарія, обізвавши УПЦ КП і УАПЦ "розкольницькими групами в Україні".

"Собор пропонує Константинопольському патріархату і всім іншим малим автокефальним православним церквам якомога швидше розглянути питання на Всеправославній раді, щоб підтвердити і зміцнити соборність і єдність", — написано в повідомленні.

Читайте: Автокефалія для України: в Константинополі озвучили майбутню назву церкви

Відзначається, що в Сербській церкві "з жалем прийняли" рішення Вселенського патріархату зняти анафему з патріарха УПЦ КП Філарета і предстоятеля УАПЦ Макарія. СПЦ стверджує, що це рішення було нібито необгрунтованим.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Вселенський патріархат 11 жовтня ухвалив рішення продовжити процедуру надання Томосу Українській церкві, а також оголосив про зняття анафеми з патріарха Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви митрополита Макарія.

РПЦ виступила проти такого рішення Константинополя, і як протест 15 жовтня розірвала відносини із Вселенським патріархатом. У той же день росіян підтримали і Білоруська православна церква, прийнявши аналогічне рішення.

У свою чергу Грузинський патріарх Ілія ІІ заявив про підтримку автокефалії для України, а Болгарська церква відкинула пропозицію патріарха Кирила про проведення Всеправославного собору, який стверджував про стурбованість "тривожними подіями, пов'язаними з церковним життям канонічної єпархії УПЦ МП". Нещодавно автокефалію для України підтримала і Православна церква Фінляндії.