Порошенко дав інтерв'ю Rheinische Post: найяскравіші тези про Путіна, газ та війну на Донбасі

124,4 т.
Порошенко дав інтерв'ю Rheinische Post: найяскравіші тези про Путіна, газ та війну на Донбасі

Президент Росії Володимир Путін ставиться до України як до васальної держави.

Про це розповів в інтерв'ю Rheinische Post президент України Петро Порошенко. Він нагадав про те, що саме російський лідер вважає найбільшою катастрофою XX століття .

"Я вважаю, ви повинні зрозуміти, що Путін не просто бачить себе президентом Росії. Він бачить себе лідером великої російської імперії. Вона не може існувати без України, він в цьому переконаний", - зазначив Порошенко.

Читайте: "Припала до витоків!" Путін обурив мережу замашками Гітлера

За словами Порошенка, раніше Путін говорив, що катастрофою XX століття для Росії стала не Друга Світова війна, яка забрала мільйони життів, а падання Радянського Союзу.

Петро Порошенко

"Ось чому він продовжує ставитися до України як до васальної держави. Але ми - суверенна країна і маємо право вирішувати наше власне майбутнє", - сказав Порошенко.

Крім того, глава держави розповів, як президент Росії Володимир Путін агресивними діями згуртував разом Україну, ЄС і НАТО.

"Ми навіть поставили цю політичну мету в нашій Конституції. Для нас мета вступу в ЄС - надзвичайно сильна мотивація для продовження шляху реформ. На шляху до Заходу, до цінностей яким ми віддані. Вперше за 300 років української історії за цим стоїть велика більшість людей. 70 відсотків хочуть приєднатися до ЄС. Зовсім інша ситуація була п'ять років тому, коли тільки половина українців виступала за приєднання до ЄС, а тим більше за членство в НАТО. Зараз 54 відсотки виступають за це. І хто змінив настрій? Путін! Він згуртував нас", - сказав Порошенко.

Президент упевнений, що Україна має всі шанси для приєднання до Євросоюзу і Альянсу:

"Ми не тільки боремося за себе, але і за Європу, за демократію, свободу, Захід і його цінності. Це ні в якому разі не заморожений конфлікт, як люди люблять говорити, а кривава війна, яка щодня вбиває українських солдат".

Читайте: Скандал із ВВС: Порошенко подав позов за наклеп

Також Порошенко попередив європейських колег, що справжня мета будівництва другої нитки газопроводу "Північний потік-2" - послабити Україну і отримати додаткові важелі геополітичного тиску на Західну Європу.

"Якщо ви будете залежати від Росії в плані поставок газу так, як Україна кілька років тому, вас можуть шантажувати. Я можу вам сказати, що було не дуже приємно, коли Путін подзвонив, щоб повідомити мені, що "Газпром" відключить кран на наступний день. Не потрапте в ту ж саму пастку!" - сказав Порошенко.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів про стратегію Путіна у війні з Україною. За його словами, президент РФ хоче нав'язати ідею федералізації, а потім фрагментації.