Дружба з Росією: український МЗС поставив крапку

128,3 т.
Дружба з Росією: український МЗС поставив крапку

Міністерство закордонних справ України надіслало Росії повідомлення про непродовження Договору про дружбу, співробітництво і партнерство.

Про це 21 вересня на брифінгу заявив глава МЗС Павло Клімкін. "Сьогодні ми передали відповідну ноту Росії", — сказав він.

За словами міністра, в цьому так званому Великому договорі навіть не передбачена норма врегулювання суперечок між державами.

"Українська сторона не дасть Росії змогу маніпулювати призупиненням низки двосторонніх угод", — наголосив Клімкін.

Читайте: Кінець дружби з Росією: генерал попередив про страшні наслідки для України

Він зазначив, що відповідний законопроект буде внесений до Верховної Ради після внутрішньодержавного погодження.

"Як тільки був оприлюднений відповідний указ президента, ми ще до його оприлюднення підготували проект цього закону. Того ж дня я підписав його і почав процедуру внутрішньодержавного погодження... Це має бути зроблено до дати, коли договір втратить силу. Закон дуже простий, зараз він пройде процедуру внутрішньодержавного погодження та буде внесений (до Верховної Ради. - Ред.)", — пояснив міністр.

Зі свого боку у посольстві Росії у Києві "РИА Новости" повідомили, що нота МЗС України поки не надходила до дипмісії. Там уточнили, що, швидше за все, вона буде передана до МЗС РФ через посольство України у Москві.

Президент України Петро Порошенко також прокоментував дії МЗС.

"Відносини України і Росії назвати дружбою точно язик не повертається. У всьому світі це називається незаконна анексія Криму, це агресія проти суверенної і незалежної української держави і народу з боку країни-агресора Російської Федерації ... Україна остаточно відійшла від радянської імперії, від російської імперії і наш фантастичний народ повертається в сім'ю народів Євросоюзу", - зазначив він.

Як повідомляв OBOZREVATEL, 6 вересня РНБО підтримала ініціативу президента Петра Порошенка про непродовження Договору про дружбу.

Питання скасування договору спливло в українській політиці через загострення ситуації в Азовському морі. Ще з середини весни російська берегова охорона масово зупиняла торгові кораблі, які рухалися з українських портів, для огляду.

На тлі цих подій Порошенко заявив, що Україна вже пройшла підготовку до припинення дії Договору про дружбу. Як каже президент, з вини Москви угода повністю втратила будь-який сенс.

Договір був підписаний ще у 1997 році і є головним документом, який досі визначає відносини між двома країнами як "стратегічні". Більше того, договір конкретно закріплює територіальні кордони двох країн, а також визнає їхню непорушність.

Дивіться відео на тему: