''Приїдуть усі'': власники євроавто пригрозили Києву колапсом

110,4 т.
''Приїдуть усі'': власники євроавто пригрозили Києву колапсом

Власники авто на єврономерах влаштують масовий страйк, якщо Верховна Рада України проігнорує їхні вимоги.

Про це у коментарі OBOZREVATEL розповів керівник Харківської організації "АвтоЄвроСила" Роман Старченко. Він наголосив, у власників авто є ціла низка пропозицій до народних депутатів. Перш за все вони стосуються формул для розрахунку податкового збору.

"Ми хочемо, щоб не було прив'язки до року автомобіля. Виходить, чим бідніший громадянин і чим старше у нього авто, тим він більше платить. А ті, у кого грошей "кури не клюють", роблять для себе мінімальні платежі. Якщо приберуть прив'язку до року, усі платитимуть, виходячи з об'єму двигуна та віку автомобіля", — сказав Старченко.

Читайте: ''Неймовірні зміни'': у Раді анонсували кардинальний крок щодо євроавто

В організації також виступають категорично проти імпорту автомобілів з Росії. За словами активістів, автомобільна компанія АІС ввозить авто з території країни-агресора, а також окупованого Криму.

"Корпорація набрала кредитів на 800 млн доларів у держави і її компанії планомірно оголошують банкрутство. Вони торгують з країною-агресором, поки наші хлопці гинуть на Донбасі", — запевняє активіст.

Ще одна вимога — процедура розмитнення автомобілів.

"У комітеті Ніна Южаніна (народний депутат від БПП, автор законопроектів про єврономери. — Ред.) говорила, якщо уся кількість євроавто, які зараз перебувають всередині країни, поїдуть на кордон для розмитнення — як мінімум на рік всі пункти пропуску зупиняться. Щоб спростити питання, ми прописали в поправках, що для цього людині треба буде всього 3 документи: паспорт громадянина України, договір купівлі-продажу і технічний паспорт на автомобіль. Не можна позбавляти людину, яка купила машину навіть за 2 тисячі доларів, цих копійок", — додав Старченко.

Дивіться відео на тему

При цьому активісти попереджають, якщо нардепи проігнорують їхні вимоги, Київ очікує транспортний колапс.

"Зараз у нас не акція. Ми просто попросили приїхати керівників і буквально кілька машин. Якщо розмова буде про ту акцію, якої чекає вся Україна, думаю, Києву стане дуже тісно. Цього разу поїдуть усі, адже йдеться про особисті гроші багатьох українців", — заявив Старченко.

Як повідомляв OBOZREVATEL, вранці в середу, 19 вересня, кілька сотень активістів "АвтоЄвроСила" перекрили центр Києва.

Раніше в Україні за основу прийняли законопроект №8487, який значно знижує вартість розмитнення автомобілів. Причому чим новіша машина, тим менше за неї доведеться заплатити. Для прикладу, якщо раніше за авто з двигуном внутрішнього згоряння 2 тис. куб. см, віком 5 років і вартістю 5 тис. євро при розмитненні потрібно було віддати 5,5 тис. євро, за новими правилами — всього 2,6 тис. євро.