Звільнити екіпаж! Полонений український моряк поставив сміливий ультиматум Росії

158,7 т.
Звільнити екіпаж! Полонений український моряк поставив сміливий ультиматум Росії

Капітан захопленого Росією поблизу Керченської протоки судна ВМС України "Бердянськ" Роман Мокряк заявив, що весь екіпаж підкорявся його наказам. Тому він вимагає відпустити всіх військовополонених моряків і залишити під вартою тільки його.

Про це розповів адвокат Мокряка Ілля Новиков у коментарі "Громадському". Капітан висловив таку позицію під час допиту російськими слідчими як обвинуваченого.

"Якщо у Росії є претензії до того, що відбувалося на борту його корабля, то ці питання потрібно адресувати йому, а його екіпаж, який підпорядковувався його наказам, у будь-якому разі повинні відпустити. Поки його екіпаж не буде відпущений, жодних розмов, жодних показань він давати не буде", — переказав слова підзахисного адвокат.

Читайте: Потрібен компроміс: батько полоненого українського моряка виступив із несподіваною заявою

За його словами, зараз Мокряк на жодне запитання слідчих не відповідає, крім імені, віку і звання, посилаючись на Женевську конвенцію.

"Він має намір вимагати звільнення підлеглих моряків його корабля, затриманих разом із ним — і тільки після цього буде відповідати на запитання слідства. А у російських слідчих установка — вести справу як справу організованої групи", — підкреслив Новіков.

Як повідомляв OBOZREVATEL:

Військовополонені українські моряки
  • 27 листопада окупаційна "влада" Криму почала обирати запобіжний захід українським військовополоненим морякам. У цей день вони винесли рішення тільки щодо рядових членів екіпажу кораблів. У результаті 15 українських моряків були заарештовані на два місяці.

  • 28 листопада Київський районний суд Сімферополя на два місяці заарештував дев'ятьох офіцерів ВМС. Усім морякам загрожує шість років позбавлення волі.

  • Наймолодшому українському моряку Андрію Ейдеру 20 грудня виповнилося 19 років.

  • 26 грудня суд завершив розгляд апеляцій на арешт українських моряків, відхиливши клопотання адвокатів.

  • 27 грудня Україна зажадала від Росії термінових переговорів щодо військовополонених, проте в РФ заблокували пропозицію.