Видача Росії провалилася: чеченського друга Осмаєва відпустили на волю

96,8 т.
Видача Росії провалилася: чеченського друга Осмаєва відпустили на волю

Чеченця Мовлу Тімарова, якого збиралися екстрадувати в РФ, випустили з Миколаївського слідчого ізолятора в середу вранці, 19 вересня.

Під СІЗО Тімарова зустріли голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко і прокурор області Тарас Дунас, які провели брифінг з цього приводу, передає місцеве видання "Преступности.НЕТ".

"Вчора заступник Генерального прокурора Єнін разом із Генеральним прокурором вивчили всі обставини кримінальної справи і звільнили Тімарова, оскільки немає підстав тримати його під вартою. Сьогодні він уже буде звертатися особисто, бо раніше він через слідчий ізолятор звертався до міграційної служби, і міграційна служба проведе аналіз документів і дасть правову оцінку", — пояснив Савченко.

Читайте: Масові зіткнення під ГПУ: встановлені основні фігуранти

Зі свого боку Дунас розповів, що прокуратура області звернулася до ГПУ з приводу скасування екстрадиційного арешту і клопотання було задоволене, оскільки з РФ не надіслали документи, які обгрунтовано підтверджують звинувачення на адресу Тімарова.

За його словами, чеченець вже звернувся з приводу отримання статусу біженця, а до цього фактично перебував в Україні з 2008 року з порушенням міграційного законодавства.

Сам Тімаров подякував усім, хто турбувався про його долю. Він зазначив, що був у лавах батальйону імені Шейха Мансура, а останнім часом займався волонтерством.

За його словами, в Росію він боїться повертатися і запевняє у своїй невинуватості.

Читайте: Українку видворили з ЄС через чоловіка-поляка: що відомо

"Тут мене вже затримували тричі", — додав чоловік.

У 2007 році в Чечні Тімарова звинуватили у спробі збуту 0,53 м героїну. А у 2012-му оголосили в розшук через Інтерпол, коли він уже жив в Україні.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше українська сторона за запитом ФСБ Росії видала громадянина РФ Тимура Тумгоєва, який засуджував вторгнення на Донбас.

У понеділок, 17 вересня, під будівлею ГПУ зібралися радикали, які намагалися прорватися всередину прокуратури, побили правоохоронців і атакували журналістку. Вони вимагали покарати людей, які екстрадували Тумгоєва.