Поліція почала справу про шахрайство відносно організації "Стоп шлам", яка хоче відсудити у МГЗ 9,2 млрд грн

Поліція почала кримінальне провадження щодо громадської організації "Стоп Шлам", яка намагається відсудити у Миколаївського глиноземного заводу 9,2 млрд грн. за позовом про відшкодування моральної шкоди.

Миколаївський глиноземний завод

Про це повідомляє пресслужба МГЗ.

Дії членів організації правоохоронці кваліфікують за ч. 4 ст. 190 КК України як замах на шахрайство в особливо великих розмірах. Згідно з матеріалами кримінального провадження, щоб заволодіти майном МГЗ, група осіб сфабрикувала документи, на підставі яких надалі був поданий позов від нібито 1279 членів організації про стягнення компенсації моральної шкоди.

У МГЗ підкреслили, що відповідно до Закону України, "Про громадські об'єднання" доходи або майно громадського об'єднання не підлягають розподілу між його членами, що і відображено в статуті ГО "Стоп Шлам".

Таким чином засновники організації ввели в оману понад тисячу осіб для притягнення їх до складу "Стоп Шлам" і подальшої подачі позову нібито в їхніх інтересах, але фактично для стягнення коштів на користь самої громадської організації.

"Стоп Шлам" була заснована в Миколаєві всього за кілька місяців до подачі колективного позову до МГЗ. А люди, анкетні дані яких фігурують у позові, взагалі не знають про діяльність "Стоп шлам" і поданий позов.

В якості ключового доказу була надана психологічна експертиза, яку надалі в Міністерстві юстиції визнали незаконною і призупинили свідоцтва експертів, які її виконали, які не поспілкувавшись з жодним з "постраждалих".

У разі доведення провини засновників організації "Стоп Шлам" їм загрожує від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше в МГЗ публічно заявляли про рейдерську атаку з боку псевдоекологів "Стоп шлам". У ЗМІ цю організацію пов'язують з Павлом Куфтиревим, якого називають професійним "екорейдером".