У РНБО кажуть, що локдаун точно буде. Є два варіанти

Автор фото, Getty Images

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що в Україні запровадять жорсткий карантин.

"Те, що локдаун буде в нашій країні вводитись, - так, єдине питання часу - коли він буде вводитися. Чи це в грудні, чи це буде 2 січня - зараз триває дискусія з цього приводу", - заявив Данілов в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Те, що локдаун буде, - це 100%", - запевнив секретар РНБО.

Водночас у розмові з журналістами Данілов додав, що сам не хотів би запровадження повного жорсткого карантину на новорічні свята.

"Я дуже не хотів би, щоби на Новий рік у нас був локдаун", - наголосив Данілов.

Тим часом міністр інфраструктури Владислав Криклій запевнив, що навіть у разі запровадження жорсткого карантину, роботу транспорту влада не припинятиме.

"Що стосується роботи громадського, залізничного та авіаційного транспорту, робота його не буде припинятись у разі локдауну. Це важливо розуміти, що на залізничному та авіаційному транспорті дотримуються всі вимоги краще, ніж у більшості закладів", - сказав міністр.

28 листопада голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія після наради керівництва парламенту, уряду і Офісу президента заявив, що за розрахунками епідеміологів, аби повний локдаун спрацював, потрібно, щоб він тривав від 15 до 21 дня.

Разом з тим в уряді запевняли, що передумов для негайного введення в Україні локдауну немає.

За словами Арахамії, на кінець листопада в Україні достатньо місць у лікарнях. Про контрольовану ситуацію заявляли і в МОЗ.

Арахамія повідомив, що на початку грудня Верховна Рада заслухає інформацію МОЗ щодо ефективності карантину вихідного дня, який запровадили 12 листопада.

Планувалося, що його запроваджують до початку грудня. На вихідні в Україні мають бути закрито все, крім продовольчих магазинів, аптек і заправок.

Якщо карантин не спрацював, то на цьому тижні його мають скорегувати.

Воодночас міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив на днях, що не рекомендуватиме продовжувати терміни карантину вихідного дня.

"Ми не досягли того ефекту, на який розраховували спочатку, українці не дотримувалися карантину в повному обсязі, як ми прописували", - сказав Степанов.

Хочете отримувати головні новини в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram або Viber!