В Японії ввели плату за банківські депозити

Єни

Автор фото, EPA

Підпис до фото, Центробанк Японії прагне перевести кошти з депозитів у реальну економіку

Центральний банк Японії несподівано вирішив ввести від'ємну ставку на деякі банківські депозити.

Так японський регулятор планує стимулювати економіку й змусити бізнес більше витрачати кошти, а не зберігати їх.

Від'ємна ставка

Згідно з рішенням Центробанку Японії, ставка для деяких банківських рахунків складатиме –0,1%. Це означає, що комерційні банки змушені будуть сплачувати 0,1% від суми деяких своїх депозитів.

Як ідеться у повідомленні Центрального банку, всі види банківських рахунків будуть розділені на три категорії: з позитивною, нульовою або негативною відсотковою ставкою. Автори такого рішення сподіваються, що воно спонукатиме комерційні банки активніше видавати кредити.

Навіщо Японія це робить?

  • Країна зіткнулася з дуже низьким рівнем інфляції. За таких умов люди й бізнес намагаються зберігати гроші в надії на те, що пізніше зможуть витратити власні заощадження з більшим зиском. Тобто замість того, щоб витрачати кошти або інвестувати, вони зберігають їх у банках.
  • Очікується, що введення від'ємної ставки на депозити змусить комерційні банки видавати більше кредитів. А це має привести до активізації внутрішнього ринку й бізнес-інвестицій.
  • Підвищення рівня інфляції також спонукатиме людей і підприємства більше витрачати, замість того, щоб заощаджувати.

Сумніви щодо дієвості

Японія

Автор фото, AFP

Підпис до фото, Влада Японії незадоволена надто низьким рівнем інфляції в країні

Політика від'ємних ставок за вкладами збережеться доти, поки рівень інфляції в країні не підвищитися до 2%, кажуть у Центробанку Японії. За прогнозами регулятора, це має статися до середини 2017 року.

Після оголошення такого рішення акції на Токійській фондовій біржі виросли на понад 2%.

Водночас економічні експерти висловлюють сумніви щодо ефективності нововведення.

Мартін Шульц з токійського Інституту Фуджицу зауважує: "В Японії обсяги кредитування не збільшуються не через те, що банки не хочуть позичати, а тому, що бізнес не бачить перспектив інвестування. Навіть з від'ємними відсотковими ставками ситуація не зміниться".

"Бізнес не потребує грошей - він потребує можливостей для інвестицій. А цього можна досягнути лише через структурні реформи, а не через грошово-кредитну політику", - додає експерт.