У Острозькій психлікарні побили пацієнта: відкрито кримінальне провадження

Діти, які приїхали до Острозької психіатричної лікарні, аби відвідати свого 62-річного батька, помітили, що у нього на тілі з'явились синці та забої. Тож запідозривши неладне - медиків санітарів, які стверджували, що чоловік отримав забої в результаті падіння, діти чоловіка викликали поліцію, а батька з лікарні негайно забрали.

Тому за декілька днів провели судмедекспертизу, а після кількох звернень дружини 62-річного пацієнта до поліції, було відкрито кримінальне провадження по справі за фактом заподіяння пацієнтові психлікарні тілесних ушкоджень.

За словами рідних чоловіка, через свій стан він не може нічого пояснити і розказати, як же було насправді. Тому діти та його дружина вважають, що тілесні ушкодження йому заподіяли саме праціники лікарні.

Проте з часом чоловікова поведінка мала дивні прояви, розповідає жінка. Він поводився неврівноважено.

Як пояснює жінка, вона пов'язувала це з тим, що його батько, тобто її свекор, у дитинстві був в'язнем концтабору, може, тому в дорослому вже віці він завів жорсткі порядки. Часто бив свою дружину та своїх синів, які потім теж били своїх дружин, через що ті розлучалися з ними. А от її чоловік був наймолодшим сином, тому, йому від батька діставалося найменше. Він не був схильним до такої агресії, і ніколи її не бив, але іноді вражав своєю поведінкою.

Як розповідає жінка, одного разу їхня дочка ще будучи маленькою, потрапила до лікарні. Тоді до дитячого відділення часто навідувався педофіл, який хотів показувати дітям дещо непристойне, а коли вона про це дізналася, то здійняла гвалт, хоча цій темі тоді уваги зовсім не приділяли і вона приклала чимало зусиль аби його затримали. Однак її чоловік, як батько дитини, зовсім байдуже відреагував на це все. Так само байдуже він і зустрів її з пологового уже з сином після складних пологів, хоча дуже чекав на нього. Він не проявляв ані радості, ані жодного інтересу до дитини

А кілька років потому його поведінка стала взагалі неадекватою. Він почав проявляти агресію та злість, чого раніше ніколи не робив. Тоді вони звернулися до психіатра, яка поставила його на облік, але діагнозу йому не встановила. Вона все терпіла, але коли він одного разу не впізнав своїх онуків й кинувся до них із сокирою та почав кричати, що порубає, злякалася не на жарт. Тому в січні цьогоріч вона повезла його до психіатричної лабораторії на вулицю Дубенську, що у Рівному, де чоловікові вже поставили діагноз та перевели у Острозьку лікарню, - каже жінка.

Фото Рівне Вечірнє

Коли минуло два місяці, родичам сказали забирати його додому і видали довідку, щоб за нею можна було визнати чоловіка через суд недієздатним, призначити опікуна. Порадили також оформити його у спеціалізований інтернат.

Жінка кілька разів зверталася з цим питанням в Рівненський міський суд, її запевнили, що з довідкою усе оформлять швидко. Але чи довідку неправильно оформили, чи не той лікар її видав, і справа «зависла» в суді з травня, тобто уже півроку. А без рішення суду хворого чоловіка в інтернат не приймали. Вдома жити з ним було небезпечно, а в лікарню його брали неохоче.

Жінка говорить, що їздила по приватних пенсіонатах з хорошим доглядом для літніх людей, де їй дали адреси в Рівному та в Колоденці. Однак психічно хворого туди брати не захотіли. Тому вона повезла чоловіка на дачу.

В лікарні, як розповідає жінка, коли виписували ліки, йому призначили ліки та не попередили її, що їх на той час в аптеках ніде немає. Чоловік не спав, влаштовував погроми, вибивав двері та намагався утекти звідти. Вона не могла з ним впоратися, тому повезла у Острозьку психлікарню. А там сказали, що місця немає, але все ж прийняли, бо просто нікуди було його подіти, а рішення суду все ще немає. Жінка давала гроші на лікування, стільки, скільки було потрібно - говорили. Однак з підозрою, що чоловікові стільки не давали необхідних препаратів. Напевне тому він і не спав та мабуть бушував, через що його, напевне й побили люди в білих халатах, бо він їх тепер боїться.

А другого листопада, її дочка, яка є лікарем-невропатологом застала батька у жахливому стані. Навіть комп’ютерна томографія, яку чоловікові зробили в Рівненській міській лікарні, нічого особливого не виявила, але довідку про те, що тілесні ушкодження могли бути одержані у результаті побиття, їм видали.

Знайомий лікар у приватній розмові сказав, що такі травми не могли були від того, що людина впала, хіба що, каже, вона б «33 рази падала». Згодом їй хтось казав, нібито до психічно хворих персонал може застосовувати силу, щоб втихомирити агресію, але жінка впевнена, що якби йому давали ліки, то й агресії не було б. Врешті вона прилаштувала чоловіка в приватний пансіонат для літніх людей і таки купила йому в аптеці той препарат. Він заснув і агресії більше не виявляв.

До слова, жінка також зверталася в обласне управління охорони здоров’я з усною скаргою на дії персоналу психлікарні. Управлінню надали довідку, що пацієнт отримав травми «в результаті самопадіння», бо в нього внаслідок хвороби порушена координація.

Начальник управління Юрій Осіпчук сказав, що якби було письмове звернення, провели б більш детальне службове розслідування. Але рідні забажали звернутися в поліцію, щоб вона проводила розслідування. Що ж до застосування фізичної сили, то, за словами пана Осіпчука, бити пацієнтів не дозволено в жодній лікарні при жодній хворобі. Стан психічно хворого для лікаря прогнозований, тому він має вжити профілактичних заходів, аби не доводити до нападів агресії.

У відділі комунікації поліції Рівненської області повідомили, що кримінальне провадження за цим фактом відкрито, розслідувати його буде Острозький відділ поліції. До того, як справу передадуть в Острог, її має переглянути прокуратура й підтвердити, що все законно.

Незалежно від того, яким буде результат цього розслідування, на Острозьку психлікарню, яка є обласним комунальним закладом, чекають зміни. Як і всі інші лікарні в області, вона підпадає під наступний етап медичної реформи, коли функціонування закладу та його фінансування залежатиме від оцінки Національної служби здоров’я. Якщо НСЗУ укладе з цією лікарнею угоду, то вона отримає фінансування на кожного пацієнта.

Юрій Осіпчук каже, що зараз відчувається тотальне недофінансування Острозької психлікарні, однак гарантувати, що цей заклад з часом не закриється чи не перепрофілюється, поки ніхто не може.

Джерело Рівне Вечірнє

Читайте нас в Телеграмі: https://t.me/Rivne0362ua

Підписуйтеся на нашу сторінку у фейсбуці: https://www.facebook.com/rivne0362ua/

Наш VIBER: +380638943964