Через провал закупівель відомством Жумаділова 100 тисячам пацієнтів з ВІЛ загрожує зрив лікування, - ЗМІ

ДП «Медзакупівлі» провалило закупівлю антиретровірусної терапії для ВІЛ-інфікованих

Державне підприємство "Медичні закупівлі", в завдання якого входить закупівля медикаментів, призначених для громадян України за державними програмами лікування, в кінці 2020 року не закупили за тендерами 103 позиції з 483, про що раніше повідомили в Міністерстві охорони здоров'я. Серед списку не закуплених на 2021 рік медпрепаратів - ліки для онкохворих, сердечників і ВІЛ-інфікованих, в тому числі - дітей.

Таким чином "Медзакупівлі" зірвали своєчасну закупівлю препаратів антиретровірусної терапії (АРВ-препаратів) - для лікування ВІЛ-позитивних людей. За даними УНН, тепер близько 100 тисячам пацієнтів з ВІЛ загрожує зрив лікування.

Як відомо, специфіка антиретровірусної терапії для довічного лікування ВІЛ-інфікованих має на увазі безперервне прийняття певних ліків. Будь-яка вимушена пауза в прийомі медикаментів хоча би на день сприяє розвитку резистентності вірусу до ліків і робить терапію недієвою. Це може привести до нового загострення хвороби і смерті пацієнта.

Главою ДП "Медзакупкі" є Арсен Жумаділов, що працює тут ще з часів колишнього міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. Саме його відомство прозвучало в скандалі з закупівлею костюмів для медиків за завищеними цінами. При цьому профільної медичної освіти чи досвіду роботи в цій сфері у 33-річного татарина Арсена Жумаділова не було - лише досвід керівника апарату Мустафи Джемілева в 2014-2015 рр.. А далі стрімка кар'єра глави ДП "Медзакупівлі" в політиці стартувала з посади голови Біляївської районної державної адміністрації Одещині (2015- 2017гг.). ЗМІ пов'язували його з Міхейлом Саакашвілі.

Після виїзду Саакашвілі з Одеси, Жумаділов був старшим викладачем політології в Києво-Могилянській академії, з якої потрапив на посаду директора держпідприємства "Медичні закупівлі України" з квітня 2019 року. Незважаючи на те, що Супрун вже давно немає у владі, Жумаділов усе ще залишається на посаді ДП "Медзакупівлі".

Нагадаємо, експерти прокоментували розслідування НАБУ через закупівлі вакцин.