Комітет WADA рекомендував відсторонити російських спортсменів від міжнародних змагань на 4 роки

Комітет з відповідності Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) рекомендував виконкому організації відсторонити російських спортсменів від міжнародних змагань на 4 роки. Ця заборона стосуватиметься не тільки Олімпіади, а й низки інших змагань.

Про це повідомляє The New York Times, цю інформацію також підтвердили в самому комітеті.

Комітет рекомендує дозволити російським спортсменам брати участь в Олімпійських іграх-2020 у Токіо тільки під нейтральним прапором, а в разі перемоги у змаганнях не підіймати прапор Росії та не виконувати державний гімн.

Крім того, деякі російські посадовці не матимуть права відвідувати офіційні спортивні заходи, а сама Росія не зможе не лише проводити, а й претендувати на проведення спортивних заходів на час дії санкцій.

Запропоновані проти Росії санкції WADA стосуватимуться не лише найближчих Олімпійських ігор, зазначає видання. Йдеться про заборону участі в усіх спортивних змаганнях, які проводять організації-підписанти статуту WADA, зокрема Міжнародна федерація футболуФІФА, яка організовує чемпіонат світу з футболу у 2022 році в Катарі.

Ще раніше — влітку 2020 року — відбудеться чемпіонат Європи з футболу, який прийматимуть міста з різних європейських країн, зокрема Санкт-Петербург.

Голова російського антидопінгового агентства (РУСАДА) Юрій Ганус вже заявляв в інтерв'ю BBC, що існує вірогідність того, що Петербург позбавлять права приймати матчі Євро-2020, а російську збірну, яка вже кваліфікувалась на турнір, відсторонять від змагань.

Остаточне рішення WADA прийме 9 грудня на засіданні ради в Парижі. Очікується, що воно відповідатиме рекомендаціям Комітету з питань відповідності, але може бути оскаржене в Спортивному арбітражному суді.

Можливий новий виток санкцій проти Росії пов’язаний з тим, що після часткового відновлення статусу російського антидопінгового агентства РФ мала передати WADA дані Московської антидопінгової лабораторії з пробами російських спортсменів — РУСАДА зробила це, але експерти WADA виявили, що хтось несанкціоновано вніс серйозні зміни у неї. Доступ до неї був лише у вищих спортивних посадовців РФ.

Нагадаємо, 5 грудня 2017 року російську збірну відсторонили від участі в Олімпійських іграх 2018 року в Південній Кореї через допінг-скандал. Повідомлялось, що близько 300 російських спортсменів підозрюють у вживанні допінгу.