Засуджений за вбивство Гонгадзе Пукач заявив, що дав свідчення під тиском Грицака та Голомші

3 червня 2021, 21:24
Читать новость на русском

Джерело:

"Ґрати"

Олексій Пукач, який отримав довічне за вбивство Георгія Гонгадзе, заявив, що не має відношення до перепоховання тіла журналіста. Пукач стверджує, що на нього тиснули ексзаступники тодішніх голови СБУ і генпрокурора.

Уперше Пукач заявив, що зізнався у вбивстві Гонгадзе під тиском. Про це він сказав в ході підготовчого засідання суду з розгляду його касації на вирок.

До речі США закликали до правосуддя щодо Шеремета, Гонгадзе та Комарова

Пукач заявив про тиск

Адвокат Пукача клопотав про відвід Валентини Теличенко – представниці вдови журналіста Мирослава Гонгадзе. На запитання судді, чи підтримує Пукач це клопотання, він відповів, що у 2009 році дав свідчення проти себе. 

Як заявив Пукач, на нього тиснули Василь Грицак – тодішній заступник голови СБУ і Микола Голомша – заступника генерального прокурора.

У перший день мого затримання мене неофіційно вивезли генерал армії, герой України Василь Грицак і заступник генпрокурора Голомша і показали маршрут. Вони повезли мене по маршруту, по якому ми не їхали. Але під тиском я погодився і показав маршрут,
– сказав Пукач.

Він додав, що тиск правоохоронці здійснювали не лише на нього, а й на його сім'ю, і тому його "діти посивіли у 20 років".

Про те, що він дав свідчення проти себе під тиском Олексій Пукач заявляє вперше.

"Їхати з трупом я не міг"

Пукач стверджує, що ніколи не був на місці, де виявили тіло Гонгадзе. Труп журналіста виявили в Таращанському лісі, і як стверджує засуджений, він не проїхав би з трупом кілька районів.

Їхати з трупом через кілька районів я не міг. Мене б одразу затримали. Тоді на кожному кроці в Києві і області поставили ДАІшників,
– сказав Пукач.

Як ішлося у вироку, Пукач разом з подільниками убив Георгія Гонгадзе 17 вересня 2000 року в околиці села Сухоліси Білоцерківського району Київської області. 

Згодом Пукач розкопав могилу: витяг тіло, відтяв йому голову та перевіз у інше місце – до Таращанського лісу за 15 кілометрів від місця вбивства. Там спотворений труп і знайшли.

Важливо! Касаційну скаргу Пукача продовжують розглядати у Верховному Суді. Він просить змінити йому вирок на 15 років позбавлення волі, і якщо це станеться, його випустять. Адже за законом Савченко, він вже провів у в'язниці понад 16 років.

Провина Пукача у вбивстві Георгія Гонгадзе: головне

  • 16 вересня 2000 року журналіст зник. 2 листопада 2000 року у лісі під Таращею, що на Київщині було знайдено його тіло без голови.
  • Протягом багатьох років справу замовчували і непублічно розслідували.
  • У 2003 році з'ясували, що до справи причетний високопоставлений працівник МВС Олексій Пукач.
  • Він очолював міліцейську "наружку", яка перетворилась на "ескадрон смерті".
  • Прокуратура оголосила його в міжнародний розшук, і в 2005 році заочно пред'явила звинувачення у вбивстві Гонгадзе. До 2009 року він переховувався.
  • У 2013 році Печерський райсуд присудив Пукачу довічне ув'язнення.
  • Пукач заявив, що він був лише виконавцем, натомість винні у всьому Литвин та Кучма.